4 Łatwe i zdrowe przepisy dla Twojej rodziny

Kulinaria

Dziś, gdy jesteś zajęty swoim życiem i nie masz czasu na gotowanie jedzenia dla swojej rodziny, nie martw się, bo mam dla Ciebie kilka łatwych i pysznych przepisów.

1. Ryż kalafiorowy

Ryż z kalafiora jest niskokalorycznym zamiennikiem ryżu. Możesz go dodać do sałatek i zup.

Składniki:

1 główka kalafiora

2 szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 filiżanka młodego szpinaku

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Instrukcje:

Rozbij kalafior na małe kawałki.

Dodaj wodę, sól i pieprz do średniej wielkości garnka.

Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień do gotowania na wolnym ogniu.

Gotuj, aż kalafior będzie miękki, około 15 do 20 minut.

Odsącz płyn z kalafiora i wyrzuć go.

Umieść kalafior w dużej misce.

Użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść kalafiora, aż będzie grubo utarty.

Dodaj szpinak i zetrzyj razem.

Podawaj jako dodatek do kurczaka lub ryby.

2. Tosty serowe bez jajek

Jajka są idealnym składnikiem na śniadanie, ale większość z nas nie lubi jeść jajek na śniadanie. W tym przepisie nie użyjesz jajek, ale uzyskasz ten sam smak i teksturę oryginalnego.

Składniki:

½ szklanki startego sera mozzarella.

3 kromki chleba

Odrobina oliwy z oliwek

Sól

Pieprz

Wskazówki:

Kromki chleba posmaruj oliwą z oliwek i umieść w tosterze.

Posypać serem i opiekać chleb, aż będzie złoty.

Wyjąć tosty z tostera i posypać solą i pieprzem.

Zjedz go z filiżanką herbaty.

3. Zupa z kalafiora i soczewicy

Jest to kolejny pyszny przepis, który sprawi, że twoja rodzina cię pokocha. Możesz go podać jako przystawkę lub możesz go zjeść jako lunch lub kolację.

Składniki:

1 główka kalafiora

½ cebuli

4 szklanki wody

2 łyżeczki soli

1 puszka soczewicy

1 filiżanka młodego szpinaku

½ filiżanki parmezanu

Instrukcje:

Pokrój kalafiora na małe różyczki i gotuj go na parze przez 15 do 20 minut.

Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki.

W dużym garnku, połączyć cebulę, kalafior i wody i doprowadzić do wrzenia.

Przykryj garnek i pozwól mu gotować się przez 30 minut.

Od czasu do czasu mieszaj zupę.

W międzyczasie namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut.

Gdy zupa będzie gotowa, odcedź soczewicę i dodaj ją do zupy.

Dodaj szpinak i parmezan.

Niech się gotuje na wolnym ogniu przez 10 minut.

Podawaj na gorąco.

4. Smoothie jabłkowo-cynamonowe

Jabłko jest królem wszystkich owoców, a cynamon jest królową przypraw. Więc, jeśli chcesz dać