Jak zrobić bezglutenową mąkę do ciasta

Kulinaria

Wszyscy wiemy, że pieczenie jest jednym z najbardziej zabawnych rozrywek. A jeśli chodzi o pieczenie, myślę, że potrzebujemy trochę mąki do procesu pieczenia.

Gluten jest obecny w mące pszennej, mące ryżowej i mące kukurydzianej. Te mąki są używane do robienia chlebów, ciast, ciastek i innych artykułów spożywczych.

Ale te mąki nie są dostępne dla osób z celiakią, a zatem potrzebują bezglutenowej mąki do robienia ciast i innych artykułów spożywczych.

Możesz zrobić własną bezglutenową mąkę tortową, mieszając poniższe składniki:

¼ filiżanki skrobi kukurydzianej

¼ szklanki skrobi z tapioki

¼ szklanki skrobi ziemniaczanej

½ łyżeczki gumy ksantanowej

W misce wymieszaj powyższe składniki i odstaw na bok. Teraz, dodaj 2 filiżanki wrzącej wody do mieszaniny i wymieszaj ją prawidłowo. Trzymaj go przez 10 do 15 minut i po tym czasie, można go używać do tworzenia ciast i innych przedmiotów spożywczych.

Wnioski:

Jak już wspomniałam, pieczenie jest jedną z najprzyjemniejszych czynności. A jeśli masz celiakię, to powinieneś mieć bezglutenową mąkę do robienia ciast. Możesz zrobić własną bezglutenową mąkę tortową, mieszając podane powyżej składniki.