Ciastka kruche to tradycyjne ciastka wykonane z mąki, masła i śmietany. Są idealnym wyborem na deser, ponieważ są bardzo lekkie i puszyste.
Tutaj dzielę się szybkim i łatwym przepisem na kruche ciastka, które zaserwują Ci pyszne ciasto.
Składniki:
Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Cukier 1 filiżanka
Kremowy ser 1
Masło 1/2 filiżanki
Sól 1/2 łyżeczki
Mleko 2 filiżanki
Jajka 2
Cynamon 1 łyżeczka
Suche drożdże 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
Jak przygotować:
Połącz cukier i sól w misce. Dodaj do niej jajka, drożdże i mleko i dobrze ubij. Połącz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w innej misce. Dodaj je do mieszanki i dobrze ubij. Teraz dodaj serek śmietankowy, masło i cynamon. Dobrze wymieszaj i dodaj gałkę muszkatołową. Przykryj i pozostaw na pół godziny. Po upływie tego czasu, zagniataj ciasto ręcznie przez 3 do 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
Teraz podziel je na dwie części. Weź jedną część i rozwałkuj ją na okrąg. Posmaruj ciasto ręcznie masłem. Teraz umieść ciasto na blasze do pieczenia. Przykryj je i pozostaw na kolejne 15 do 20 minut.
Teraz weź drugą połowę ciasta i rozwałkuj ją na okrąg. Pokrój je na małe kwadraty i ułóż je na wierzchu pierwszej warstwy ciasta.
Wierzch posypać odrobiną cukru pudru. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 do 20 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Następnie przenieś go na druciany stojak, aby całkowicie ostygł.
Wnioski:
Jest to prosty i łatwy przepis na kruche ciasto. Możesz zrobić ten przepis dla członków rodziny lub przyjaciół i podzielić się smakiem ciastek.
Jeśli podoba Ci się mój post to proszę polub, udostępnij i zasubskrybuj więcej postów jak ten.