Jak zrobić ciasto z jagodami z bitą śmietaną

Kulinaria

Ciasto z borówkami jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Jest tak łatwe do zrobienia i jest doskonałym wyborem na każdą okazję. Nie potrzebujesz specjalnego składnika do tego ciasta. Jest bardzo smaczne i pyszne, więc spróbuj go raz.

Składniki:

150g niesolonego masła

300g cukru pudru

2 jajka

150g mąki samoprzylepnej

1 łyżka proszku do pieczenia

100g borówek

1/3 szklanki mleka

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmarować i wyłożyć formę do pieczenia o wymiarach 23cm x 33cm.

Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę.

Dodamy jajka, po jednym na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj borówki, mleko i dobrze połącz.

Wlać masę do przygotowanej formy i piec przez 30-40 minut, lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.

Ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na druciany stojak, aby całkowicie ostygnąć.

Kiedy ciasto jest już schłodzone, przygotuj bitą śmietanę. Umieść śmietanę w misce i ubijaj na wysokich obrotach przez 3 do 5 minut, aż zacznie gęstnieć.

Delikatnie dodaj borówki.

Polej wierzch ciasta bitą śmietaną.

Ciesz się tym ciastem z rodziną i przyjaciółmi.