10 Niesamowitych przepisów na ciasto z jagodami i truskawkami

Kulinaria

Czy szukasz niesamowitych przepisów na ciasto z jagodami i truskawkami. Wtedy nie martw się, bo dziś zamierzam podzielić się z tobą niektóre z mouthwatering i pyszne receptury.

Borówka i truskawka są najlepszą kombinacją, jeśli chodzi o ciasta. Jak borówki i truskawki są owoce, które są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. Tak więc, jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było zdrowsze, wtedy możesz wykorzystać borówki i truskawki.

1. Ciasto z borówkami i truskawkami

Możesz dodać trochę serka śmietankowego do ciasta, aby uczynić je bogatszym. Możesz również użyć trochę ekstraktu waniliowego, aby ciasto było słodsze.

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– ½ szklanki cukru

– ¼ szklanki brązowego cukru

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 jajko

– ½ szklanki masła

– ½ szklanki kwaśnej śmietany

– 1 filiżanka jagód

– 1 filiżanka truskawek

– ½ szklanki wiórków z białej czekolady

– 1 filiżanka gęstej bitej śmietany

Metoda:

Rozgrzej piekarnik do 350 F.

Nasmaruj i wyłóż foremkę do bochenków.

W średniej misce, przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól.

W osobnej misce ubij jajka, aż będą puszyste.

Dodaj kwaśną śmietanę i ubij.

W osobnej misce wymieszaj masło i chipsy z białej czekolady.

Dodaj mieszankę mąki do jajek i dobrze wymieszaj.

Wlać masę do bochenka.

Piec przez 35 do 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

Schładzaj przez 30 minut.

Rozpuść śmietanę w mikrofalówce i polej nią wierzch ciasta.

Pozostaw ciasto na 10 do 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.

2. Czekoladowy tort truskawkowy

Ciasto z truskawkami i czekoladą to idealne ciasto na lato. Ciasto ma lekką teksturę, a lukier jest kremowy i pyszny.

Składniki:

– 1½ szklanki mąki

– ¼ szklanki kakao w proszku

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– ¾ szklanki cukru

– ¾ szklanki mleka

– 2 jajka

– ½ szklanki roztopionego masła

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– ¼ szklanki brązowego cukru

– ¼ szklanki białego cukru

– 2 filiżanki truskawek

– 1 filiżanka wiórków czekoladowych

Metoda:

Rozgrzej piekarnik do 350 F.

Nasmaruj i wyłóż foremkę do bochenków.

W misce, przesiej razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

W osobnej misce połącz jajka i roztopione masło.

Ubij jajka, aż będą gładkie.

Dodaj wanilię i ubijaj.

Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj.

Wlać ciasto do bochenka.

W rondlu rozpuść chipsy czekoladowe i brązowy cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj roztopione masło do masy czekoladowej i mieszaj do połączenia.