Jak przygotować nasiona chia?

Kulinaria

Nasiona chia są doskonałym źródłem białka i błonnika, który pomaga czuć się pełnym. Są wykorzystywane w wielu potrawach i produktach spożywczych. Nasiona chia mają zdolność do wchłaniania wody w swojej skorupce i pęcznieją do 3 razy w stosunku do pierwotnego rozmiaru.

Nasiona chia zawierają dobrą ilość kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Te kwasy tłuszczowe są bardzo pomocne dla zdrowia serca i mózgu.

1. Jak przygotować nasiona chia?

Omówmy więc podstawową metodę przygotowania nasion chia. Jeśli jesteś nowy w nasionach chia to musisz je namoczyć przez 12 godzin przed zmieleniem.

2. Mielenie nasion chia

Weź słoik i umieść go w misce. Teraz dodaj trochę wody i przykryj pokrywką. Niech to będzie w ciemnym miejscu przez 2 dni.

3. Moczenie nasion chia

Po dwóch dniach zmiel namoczone nasiona chia w blenderze. Zawartość wody wynosi około 80%, a reszta wody to zawartość tłuszczu.

4. Jak używać nasion chia?

Wymieszaj je ze swoim ulubionym smoothie lub po prostu zjedz je w takiej postaci.

Wnioski:

Więc teraz wiesz, jak przygotować nasiona chia i jak je wykorzystać. Jeśli używasz nasion chia w sposób regularny to proponuję Ci zakup blendera, abyś mógł to sobie ułatwić.