Jak zrobić ciasto makowe na kruchym spodzie za pomocą kratki

Kulinaria

Ciasta makowe są jednym z najbardziej popularnych przepisów na całym świecie i jest to bardzo uniwersalny przepis.

Wszyscy kochają makowce i to jest powód, dla którego są one częstym składnikiem wielu różnych rodzajów wypieków. Tak więc w tym przepisie użyjemy maku jako głównego składnika i zrobimy go na bazie kruchego chleba.

Składniki

4 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 szklanki masła

1 jajko

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

1 łyżka maku

1 łyżka soku z cytryny

Na polewę

1/2 szklanki cukru

1 łyżka cynamonu

Instrukcja

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiejemy razem. Dodamy masło, mleko i jajko. Dobrze wymieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.

Nasmarujemy patelnię i wylejemy na nią część ciasta. Piecz je przez około 10 minut w temperaturze 350 stopni. Po tym czasie, pozwól mu ostygnąć i pokrój go w pożądane kształty.

Aby zrobić lukier, wymieszaj w misce cukier i cynamon. Zanurz w nim makowiec i podawaj.

Wnioski:

Smak tego ciasta uzależni Cię i będzie to natychmiastowy hit dla wszystkich członków rodziny. Możesz również wypróbować ten przepis z różnymi składnikami i okaże się, że będzie to pyszne ciasto.