Przepis na kruche ciasto z czereśniami

Kulinaria

Czereśnie to najsmaczniejsze owoce, a czereśnie to jedna z najlepszych przekąsek. Te czereśnie są soczyste i pełne smaku i jeśli jesteś ich miłośnikiem to jestem pewna, że nie możesz przegapić tego przepisu.

Sernik z wiśniami na kruchym cieście

Składniki

Kruche ciasto

2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

1 filiżanka masła

1 1/4 szklanki niesolonego masła

1 1/2 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

3 duże żółtka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 filiżanka kwaśnej śmietany

1/4 szklanki cukru

1 filiżanka gęstej śmietany

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1/4 szklanki cukru

3 łyżki skrobi kukurydzianej

Czereśnie

2 funty czereśni

1 filiżanka cukru kryształu

1/2 szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

Cukier puder

Przygotowanie

1. Shortcrust Pastry:

W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i sól. Dodaj do niej żółtka i sok z cytryny. Połącz je widelcem, aż powstanie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Sernik:

Do miski włóż kwaśną śmietanę, śmietankę, cukier i skrobię kukurydzianą i dobrze ubij.

Dodaj do niej ciężką śmietanę.

Rozgrzej piekarnik do 350°F.

Nasmaruj 9-calową patelnię typu springform i wlej do niej masę. Piec przez 25 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3. Czereśnie:

Umyj czereśnie i włóż je do garnka. Dodaj cukier granulowany i wodę. Dobrze wymieszaj.

Doprowadź do wrzenia i pozwól gotować się przez 15 minut. Zdejmij z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.

4. Składanie:

Weź kruche ciasto i rozwałkuj je na okrąg o średnicy 12 cali.

Wyłóż nim dno formy do pieczenia.

Pokrój sernik na plastry.

Wyciśnij sos wiśniowy na wierzch sernika.

Przykryj wierzch sernika ciastem kruchym.

Udekoruj cukrem pudrem.

5. Podawać:

Podawać na ciepło.

Wnioski:

Jest to najlepszy sposób, aby cieszyć się świeżymi i pysznymi wiśniami. Pokochasz ten przepis i twoja rodzina również pokocha ten smaczny deser.