Czereśnie to najsmaczniejsze owoce, a czereśnie to jedna z najlepszych przekąsek. Te czereśnie są soczyste i pełne smaku i jeśli jesteś ich miłośnikiem to jestem pewna, że nie możesz przegapić tego przepisu.
Sernik z wiśniami na kruchym cieście
Składniki
Kruche ciasto
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 filiżanka masła
1 1/4 szklanki niesolonego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
3 duże żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 filiżanka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
1 filiżanka gęstej śmietany
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Czereśnie
2 funty czereśni
1 filiżanka cukru kryształu
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Cukier puder
Przygotowanie
1. Shortcrust Pastry:
W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i sól. Dodaj do niej żółtka i sok z cytryny. Połącz je widelcem, aż powstanie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Sernik:
Do miski włóż kwaśną śmietanę, śmietankę, cukier i skrobię kukurydzianą i dobrze ubij.
Dodaj do niej ciężką śmietanę.
Rozgrzej piekarnik do 350°F.
Nasmaruj 9-calową patelnię typu springform i wlej do niej masę. Piec przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3. Czereśnie:
Umyj czereśnie i włóż je do garnka. Dodaj cukier granulowany i wodę. Dobrze wymieszaj.
Doprowadź do wrzenia i pozwól gotować się przez 15 minut. Zdejmij z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
4. Składanie:
Weź kruche ciasto i rozwałkuj je na okrąg o średnicy 12 cali.
Wyłóż nim dno formy do pieczenia.
Pokrój sernik na plastry.
Wyciśnij sos wiśniowy na wierzch sernika.
Przykryj wierzch sernika ciastem kruchym.
Udekoruj cukrem pudrem.
5. Podawać:
Podawać na ciepło.
Wnioski:
Jest to najlepszy sposób, aby cieszyć się świeżymi i pysznymi wiśniami. Pokochasz ten przepis i twoja rodzina również pokocha ten smaczny deser.