Carpaccio to przysmak podawany jako przystawka, który powstaje poprzez pokrojenie sera w cienkie plasterki i dodanie do nich kilku składników. Carpaccio nazywane jest również „Pieczonym serem” i jest to włoski przysmak.
Jest to przepis obowiązkowy do wypróbowania, jeśli odwiedzasz Włochy i chcesz mieć coś innego. Oto niektóre z najlepszych przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tym pysznym daniu.
1. Pieczone Carpaccio z szynką parmeńską
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
100 gramów szynki parmeńskiej
4 kawałki parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F).
2. Pokrój ser w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż szynkę parmeńską.
4. Dodaj szynkę parmeńską do sera i dobrze wymieszaj.
5. Wstawić do piekarnika na 5 do 6 minut.
6. Podawać i cieszyć się.
2. Pieczone Carpaccio z kozim serem i truflą
Składniki:
100 gramów koziego sera
100 gramów trufli
100 gramów parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F).
2. Pokrój ser w cienkie plasterki i ułóż na talerzu.
3. Umieścić plasterki trufli na serze i dobrze wymieszać.
4. Posypać parmezanem i podawać.
3. Zapiekane Carpaccio z nasionami sezamu
Składniki:
100 gramów mozzarelli
100 gramów parmezanu
10 gramów nasion sezamu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F).
2. Umieść mozzarellę w misce i posyp solą i pieprzem.
3. Rozłóż mozzarellę w blasze do pieczenia i piecz przez 10 do 12 minut.
4. Gdy będzie już ostudzona wtedy pokrój ją w cienkie plasterki.
5. Posypać ziarnami sezamu i podawać.
Wnioski:
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis i na pewno sprawi, że Twoja wizyta we Włoszech będzie niezapomniana. Jeśli chcesz mieć coś innego, a następnie spróbuj zrobić ten przepis w domu.