Słodkie przysmaki to najlepszy sposób na delektowanie się każdym deserem. Niezależnie od tego, czy chcesz go zjeść sam, czy z kimś, na pewno będzie smakował. Słodko słodkie smakołyki są idealne, aby uczynić imprezę zabawną i niezapomnianą. Wypróbujmy więc kilka przepisów, które sprawią, że Twój dzień będzie wart świętowania.
Ciasteczka imbirowe
Składniki:
– 1 filiżanka masła
– 2 filiżanki cukru
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– ¼ łyżeczki imbiru w proszku
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki mleka
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka cynamonu w proszku
Kroki:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Utrzyj masło i cukier za pomocą ręcznego miksera.
3. Dodać jajko i dobrze wymieszać.
4. Teraz dodaj mleko i ekstrakt waniliowy.
5. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon w proszku.
6. Dobrze wymieszaj.
7. Używając natłuszczonej blachy do ciasteczek, upuść ciasto.
8. Piec przez 15 do 20 minut.
9. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
10. Smacznego.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
– ½ szklanki mąki
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ szklanki oleju
– ¼ szklanki cukru
– ¾ filiżanki startej marchewki
– ½ szklanki maślanki
– ¼ filiżanki posiekanych orzechów włoskich
– ¼ łyżeczki cynamonu w proszku
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
Kroki:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną do miski.
3. Wymieszaj olej, cukier i startą marchewkę.
4. Dodaj maślankę i dobrze wymieszaj.
5. Dodaj do niej mieszankę mąki i dobrze wymieszaj.
6. Dodać orzechy włoskie i dobrze wymieszać.
7. Dodaj do niej cynamon w proszku i gałkę muszkatołową w proszku.
8. Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem patelni i piecz przez 30 do 35 minut.
9. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
10. Pokroić i podawać.
Sernik truskawkowy
Składniki:
– 1½ szklanki truskawek
– 1 szklanka serka śmietankowego
– 2 jajka
– ¼ szklanki soku z cytryny
– ¾ szklanki cukru
– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki mąki
– 1/8 łyżeczki soli
Kroki:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Posiekaj truskawki i wymieszaj z serkiem śmietankowym.
3. Dodać cukier i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
4. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
5. Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy.
6. Włóż masę do lodówki na kilka godzin.
7. Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz przez 40 do 45 minut.
8. Pozostawić do ostygnięcia.
9. Pokrój