Jak zrobić śliwkowe przetwory

Kulinaria

Śliwki to pyszne owoce, którymi można cieszyć się latem. Są również bogate w antyoksydanty i witaminę C. Te pyszne owoce są nie tylko na deser, ale można je wykorzystać do wielu celów.

Tutaj dzielę się z Tobą przepisem na zrobienie przetworów ze śliwek.

Składniki:

– 1 kg świeżych śliwek

– 2 szklanki cukru

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1 szklanka wody

Metoda:

1. Umyj śliwki i przekrój je na pół.

2. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj cukier i sok z cytryny.

3. Gdy cukier się rozpuści, wyłącz ogień.

4. Do tego roztworu dodaj połówki śliwek i pozwól im się moczyć przez pół godziny.

5. Włącz z powrotem kuchenkę i kontynuuj gotowanie, aż syrop zmieni kolor na ciemny.

6. Gdy syrop będzie gotowy, przelej śliwki do pojemnika i pozostaw na kolejne 2 godziny.

7. Wyłącz kuchenkę i pozwól śliwkom siedzieć przez kolejne 8 godzin.

8. Odcedzić mieszaninę i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 do 6 tygodni.

9. Gdy przetwory będą gotowe, przełóż je do słoików i przechowuj w lodówce.

10. Ciesz się swoimi smacznymi smakołykami.

Wnioski:

Robienie przetworów to łatwy proces, ale musisz przestrzegać kilku prostych zasad, aby zrobić doskonałe przetwory. Tak więc, oto przepis na śliwkowe przetwory.

Mam nadzieję, że podobał ci się ten przepis i pomoże ci zrobić przetwory w domu.